dilluns, 18 de gener del 2010

Enamorat de la Terra Alta


Fa gairebé tres anys descobria la comarca de la Terra Alta. Acompanyava en Jordi Cuminal a l'acte de constitució del col·lectiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya a Arnes. Més enllà de Gandesa, on hi havia anat treballant amb el meu oncle Toni Albà en una actuació de Festa Major, desconeixia els pobles de la comarca.

Aquell dia, el breu camí de Gandesa a Arnes va ser suficient per quedar enlluernat per tal bellesa. D'aleshores ençà he conegut més a fons la comarca. Un indret del país que admiro per la bellesa i per l'autenticitat de la seva gent.

Al juliol, a dos dies de l'escola d'estiu de la JNC, m'entristia l'incendi i les conseqüències que tindria. Parlava aleshores amb els referents de la JNC i CDC en aquell territori i els oferia la gent que necessitessin per anar a donar-los un cop de mà. Em feien avinent la tristesa de passar la nit reclosos a casa a l'espera de la no desitjada crida dels bombers per desallotajr-la. També la incompetència per part dels responsables d'interior i del plató televisiu en que socialistes i gent d'inciativa havíen convertit un incendi de conseqüències indesitjables.

Avui, mesos després, assisteixo com un espectador més a la pluja d'informacions que apareixen als mitjans al voltant de la gestió de l'incendi per part dels comandaments polítics. Especialment commogut em deixa la petició d'explicacions que fa un dels advocats dels bombers traspassats: com és que durant més d'una hora les peticions d'auxili no varen ser respostes des de la seu de comandament.

Avui sentia per ràdio les explicacions que intentaven donar Baltasar, Saura i Boada en seu parlamentària. Tant costa demanar perdò? Tant difícil és reconèixer que no es va actuar com s'esperava d'ells? El govern d'un país és la màxima autoritat per gestionar les crisis que es produeixen. A vegades s'actua correctament. D'altres no. I en funció de les conseqüències, cal assumir responsabilitats.

Així funcionen tots els països del món. Qui està al capdavant d'un govern assumeix responsabilitats quan així li correspon. Per què no ho fan a casa nostra? No ho entenc. Com es pot dormir tranquil quan ha passat quelcom tan profund com els fets que ens ocupen? Com pot Montilla dormir tranquil?

La dignitat del país passa també per la dignitat individual de les persones que ocupen els llocs de màxima responsabilitat. Que Saura, Boada i Baltasar segueixin ocupant avui llocs de resonsabilitat al Govern de Catalunya diu molt poc a favor seu però, sobretot, diu molt poc a favor d'aquest país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada