dimarts, 19 de gener del 2010

Abanderar l'ecologisme positiu!


Aquest matí assistia a una jornada sobre municipalisme i canvi climàtic que ha reunit un centenar de regidors i alcaldes de CiU a la comarca de l'Anoia. Durant un parell d'hores hem conegut experiències aplicades en diferents pobles i ciutats de Catalunya relacionades amb el medi ambient com ara la promoció del transport públic i de la bicicleta; la reducció del consum d'aigua i d'energia elèctrica; l'optimització de recursos; la protecció del medi natural.

Tot i que en un dia emboirat i plujós, ho fèiem en un entorn idoni per a l'ocasió, a l'Observatori de Pujalt, un poblet de 200 habitants situat a la part nord de l'Anoia. Un indret envoltat de molins de vent que conviuen harmoniosament amb camps de cultiu i amb petits nuclis de cases i masies de pedra.

De les reflexions que s'hi han fet, comparteixo amb vosaltres la següent: hem anat endarrera. Catalunya fou pionera a la dècada dels 80 en liderar polítiques medioambientals. De fet, la Generalitat va tenir conselleria de Medi Ambient molt abans que el Govern de l'Estat tingués un ministeri amb el mateix nom i, no cal dir, molt abans que cap govern de comunitat autònoma.

També vam ser pioners en la generació d'energies renovables, especialment a partir de l'energia eòlica i la solar.

Després de 7 anys de govern "ecologista", Catalunya se situa a la novena posició dins de l'Estat en generació d'energia renovable. Del primer al nové lloc. De ser pioners a ser a la cua.

Tal i com deia l'Artur Mas a la cloenda, tenim un doble repte. D'una banda, acabar amb el dogmatisme que un partit minoritari i autoanomenat progressista que s'apropia de la reivindicació ecologista. Cal que el catalanisme majoritari aixequi també aquesta bandera sense cap mena de complex.

I el segon repte, fer que l'ecologisme deixi de ser la veu del NO a tot, per esdevenir un moviment majoritari i que se situï en la cultura del FEM.

D'una manera racional, serena, madura, cal abordar tots els debats que necessiti abordar el país, sense el rebuig sistemàtic sense reflexió que avui ens ha portat a ser a la cua de l'Estat i d'Europa en polítiques mediambientals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada